Till

Till Lindemann rođen je 4. siječnja 1963. godine u Leipzigu, u Istočnoj Njemačkoj, no odrastao je u selu Wendisch-Rambow blizu Schwerina u današnjem Mecklenburg Vorpommernu. Njegov otac Werner Lindemann bio je u Njemačkoj Demokratskoj Republici vrlo poznati pisac za djecu, dok je njegova majka, Brigitte „Gitta“ Lindemann bila novinarka i voditeljica na radiju. Lindemann je plivao za SC Empor Rostock, plivački klub, i 1978. se natjecao na omladinskom prvenstvu Europe na 1500 metara na kojem postiže sedmo mjesto. Trebao se natjecati i na olimpijskim igrama u Moskvi 1980., što mu je onemogućeno, jer je na natjecanju u Firenci bez dozvole napustio hotel te je izbačen iz plivačkog tima. Nakon ozljede abdominalnog mišića okončava svoju plivačku karijeru, zbog čega i dan danas ima uočljivi ožiljak na trbuhu. Prije nego se bacio u glazbene vode, bavio se raznim poslovima – izrađivao je košare, bio je stolar i tehničar u umjetničkoj galeriji.

1986. godine Lindemann počinje svirati bubnjeve u punk bendu First Arsch. Također je svirao u pjesmi Lied von der unruhevollen Jugend s drugim punk bendom, Feeling B, zajedno s Paulom Landersom i Christianom “Flakeom” Lorenzom. Kasnije, u devedesetima, počinje pisati tekstove pjesama. Kako kaže, “Svirao sam bubnjeve u punk bendu koji se sastojao od samo basa i bubnjeva. Običavali smo surađivati s gostujućim gitaristima, obično s Paulom i Richardom. Imali smo kratku turneju koja je bila toliko uspješna da je Richard inzistirao na novome projektu u kojemu bih ja pjevao. Ostali su se priključili novoosnovanom bendu tek onda kada sam odlučio ozbiljno ostaviti Schwerin za sobom i preseliti se u Berlin.”

1994. godine, Rammstein je ušao u uzak krug i pobijedio na natjecanju u Berlinu te mu je omogućeno da snimi ploču s četiri demo pjesme. Za vrijeme Rammsteinovih ranih godina, Lindemann je priznao da se mnogo puta bio opekao zbog nevještog rukovanja s pirotehničkom opremom, a incident iz 1996. godine, kada se u berlinskoj areni za vrijeme koncerta dogodila nezgoda u kojoj je dio goruće pozornice propao u publiku, naveo je bend da angažira profesionalne pirotehničare, uz koje se Till educirao, te na koncu i sam postao kvalificirani pirotehničar.

Lindemann ima moćnu pojavu na sceni i rezonantan bas. Njegovi vokali lako su prepoznatljivi zbog njegove tendencije da režući izgovora “”R i “Ach”. Osim toga, poznat je po specifičnom pokretu, znanom kao The Till Hammer, kada se pogne u koljenima i nabija šakom po bedru oponašajući pokrete čekića uz neizostavno žestoko zamahivanje glavom s jedne strane na drugu.
2002. godine Till izdaje zbirku pjesama Messer, a 2013. izlazi mu i druga, In Stillen Nächten. Također je poznat i kao glumac, pojavljujući se u filmovima Pola X (1999.), xXx (2002.) i Vinzent (2004.), no najveću je ulogu ostvario glumeći negativca Viktora u dječjem filmu Amundsen der Pinguin iz 2003. godine.

2015 je till ujedinio je snage s poznatim švedskim producentom i multi-instrumentalistom Peterom Tägtgrenom (Hypocrisy, Pain) u novom projektu koji je jednostavno nazvan Lindemann.

Autor: Ivan Marin Sušanj