“RZK”

Richard Zven Kruspe rođen je 24. lipnja 1967. godine u njemačkom gradu Wittenbergeu.
Sa 16 godina zajedno s par prijatelja odlazi u tadašnju Čehoslovačku, gdje kupuje svoju prvu gitaru, koju je namjeravao prodati u Njemačkoj. Kad se vratio u Istočnu Njemačku, jedna djevojka u kampu ga je zamolila da joj nešto odsvira na gitari, iako nije znao svirati. Nakon njezinog inzistiranja počeo je udarati po žicama. Kad je vidio da ona uživa, shvatio je da cure vole dečke koji sviraju gitaru i to ga je potaknulo na redovito sviranje i vježbanje.

Richard je glazbenu karijeru započeo 1991. godine kao gitarist u bendu Orgasm Death Gimmick.
Zajedno s Tillom, Oliverom i Schneiderom 1994. godine u Berlinu osvaja glazbeno natjecanje i kao nagradu pravo na snimanje profesionalne demo ploče s četiri pjesme.
Pitali su Paula i Flakea, koji su tada svirali u bendu Feeling B da im se pridruže, šta su oni i napravili te tako dolazi do osnivanja benda Rammstein.

2005. godine u New Yorku Richard osniva bend Emigrate, u kojem je pjevač i gitarist. Ideju za ovaj projekt imao je još od Mutter „ere“.Sve je počelo kao Richardov solo projekt 2005 godine, kada je bend Rammstein odlučio uzeti pauzu od turneje i snimanja albuma.
Ideju za novi bend je dobio 2001. godine kada je odlučio preseliti u New York. Bilo je više razloga zašto je odabrao baš New York, a jedna od njih je bila ta što je bilo sve više nesuglasica i napetosti u Rammsteinu, te se je odlučio maknuti od benda na neko vrijeme, što je i izjavio u intervju za stanicu FasterLouder: …“ I felt a lot of tension in Rammstein at this time and I needed to distance myself from the band for a while, mentally and physically. I think I was giving too much, I gave like 250% and I think this caused a problem in the band…“.
5. rujna 2006. članovima Rammstein.de newslettera poslana je pozivnica za Emigrate newsletter te im je omogučeno skidanje Emigrate-ove pjesme “Wake Up”.

Autori: Filip i Mario Jović